Mis gluhih Slovenije
Mis gluhih Maša

Maša Gruden, 20-letna študentka, ki se je julija odpravila na svetovno tekmovanje na Češko. Slovenijo je odlično zastopala.

Izbor miss gluhih Slovenije je nastal v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih.

Prinaša svežino povezano s pozitivnim namenom.

Facebook – Miss deaf Slovenia for Miss deaf World

Maša Gruden uporablja slušne aparate MAX, Unitron in dodatne pripomočke za brezžično povezovanje uDirect2 in uTV2, ki jih je prejela v slušnem centru AUDIO BM. Na sliki z direktorjem Francijem Urankar.

26. 6. 2014

Planet Siol.net

Mis gluhih Maša spet sliši

Mis gluhih Maša Gruden se je rodila gluha. Danes živi polno in povsem normalno življenje. Zasluge za to imajo tudi v podjetju Audio BM, ki so ji omogočili življenje, kot ga živimo slišeči.

Maša, kaj ti predstavlja slušni aparat na sploh?

Slušni aparat mi predstavlja okno v svet znanja, stik s prijatelji, odpira mi svet komunikacije, skratka, vsega, kar mi bogastvo zvokov prinaša. Vedeti morate, da brez slušnega aparata sploh ne slišim, ne bi se mogla tako dobro učiti, niti se razvedriti z glasbo, zdaj pa sem takšna, kot da bi bila slišeča.

Maša, od kod pa strah pred slušnimi aparati?

Ljudje imajo neupravičen strah pred slušnimi aparati. Jaz na to gledam tako: ko nekdo ne vidi ali slabše vidi, uporablja očala, ko nekdo ne sliši, pa slušni aparat. Povsem enak pripomoček, samo za drugo čutilo. Ljudje imajo neupravičen strah pred tem, da se bo videlo. Pa saj se očala tudi. Želijo prikriti naglušnost, to pa po mojem mnenju izhaja iz zastarelih razlogov. Če nekdo ni slišal, se mu ni razvijal govor, ni pridobil znanja, izpadel je neumen. Ljudje so te predsodke zmotno ohranili. Danes s pripomočki, sploh tako kakovostnimi, kot jih nudi Audio BM, lahko povsem normalno funkcioniram v vsaki družbi.

Kakšna je tvoja okvara sluha?

Okvara mojega sluha spada v gluhost, a je zmotno mišljenje, da mi aparat ne bi pomagal. Meni pomaga. In četudi bi bila ta rešitev, torej aparat, slaba, imamo potem še druge rešitve. Pomembno je, da osebi tako kot meni pomagajo strokovnjaki. Kljub temu, da v nekaterih področjih ne slišim nič, so mi aparat prilagodili tako, da slišim tudi tisto, česar sicer ne bi. S sodobno tehnologijo in pravim svetovanjem je to mogoče, na srečo.

Celoten članek dostopen na Planet Siol.net: Mis gluhih Maša spet sliši

30. 5. 2014

TIPK TV

Oddaja Včeraj in danes, Petkova rubrika “Dogodki” – 20. delPredstavljamo miss gluhih Slovenije Mašo Gruden

Misice na pomoč za Darkove noge

17.5.2014, vir: Lea

Plavalec Darko Đurić je bil še posebej vesel obiska miss gluhih Maše Gruden, ki je tako izkazala solidarnost invalidom in opozorila na to, da so invalidi pomemben del družbe.

Celoten članek dostopen na: govori.se

Maša Gruden je miss gluhih Slovenije 2014

15. 5. 2014, ZDGN

Iz članka… Naziv miss gluhih Slovenije za leto 2014 je prejela 19-letna Maša Gruden iz Ljubljane. «Ko sem izvedela, da sem izbrana za miss, sem bila zelo zadovoljna. Presenetilo me je. Želim si, da si me ljudje zapomnijo po tem, da sem pomagala gluhim in naglušnim. Da se gluhi vključijo v družbo, ne da so v stiku samo z gluhimi. Želim si tudi, da se uveljavi več pravic za gluhe, kot na primer tehnični pripomočki, da so bolj dostopni, da niso tako dragi«.

Celoten članek preberite na spletnih straneh: Zveza društev gluhih in naglušnih

12. 5. 2014

Planet TV, oddaja O

Predstavitev Maše Gruden na Planet TV

9. 5. 2014

Uradna predstavitev

Spoznajte Mašo, misico, ki je od rojstva gluha

V Sloveniji smo v preteklosti sicer imeli nekaj predstavnic lepotnega tekmovanja mis gluhih, pred kratkim pa je licenco za tekmovanje prevzela v svoje roke organizatorka tekmovanja mis Zemlje Slovenije Jelka Verk. “Z novo svežino želimo sporočiti, da bo misica v Sloveniji postala vez med gluhimi in slišečimi,” je Verkova povedala ob predstavitvi Maše Gruden, mis gluhih Slovenije 2014.

Kaj pa počne mis gluhih Slovenije v prostem času?

Predvsem ne maram, da mi je dolgčas. Imam veliko energije, rada tečem v naravi, rada telovadim, imam psičko, s katero se sprehajam. Če pa sem nekoliko bolj lena, sem doma, poslušam glasbo ali uživam s prijatelji. Sicer mi kar nekaj časa vzame študij, študiram upravno informatiko na fakulteti za upravo.

Kaj želite povedati slišečim, kaj jim želite sporočiti kot mis gluhih?

Kot mis gluhih želim, da bi ljudje, družba, sprejemali problematiko gluhih in naglušnih. Želim, da se vsi gluhi čim bolj vključijo v družbo, ker so, po pravici povedano, zaradi gluhosti, ki je ena od težjih invalidnosti, večkrat odmaknjeni v samoto. Lahko rečem, da so zapostavljeni, da se zapirajo vase ali v svoj krog, kjer se najbolje razumejo s sebi enakimi. Izobrazba je zelo pomembna. Tudi za to, kar zdaj počnem, je potrebnega veliko poguma, priznam. Želela sem si poskusiti nekaj novega, pozitivnega, želela sem si nekaj narediti iz sebe, še najbolj pa me je gnalo to, da bom s tem, da bom mis, pomagala gluhim, da stopijo v ospredje.

Kako vaši starši in prijatelji sprejemajo dejstvo, da je njihova hči oziroma prijateljica zdaj mis gluhih?

Joj, starši so zadovoljni, veseli. Zdi se jim lepo. Ponosni so name, prijatelji pa prav tako. Nisem pričakovala, da bo odziv tako pozitiven. Kar nisem mogla verjeti, da sem dobila toliko pohval.

Pa ste vi večinoma v družbi gluhih?

Ne, ravno nasprotno, od otroštva sem bila vedno v stiku s slišečimi. Pred tremi leti sem začela spoznavati tudi gluhe ljudi, a so se starši veliko ukvarjali z mano, me učili in me podpirali.

Celoten članek dostopen na PLanet Siol.net: Spoznajte Mašo Gruden, ki je od rojstva gluha, avtor Filip Kocijančič

Foto: Klemen Korenjak

AUDIO BM centri acustici

AUDIO BM - sinonimo di simpatia e di qualita` a prezzi ragionevoli. Invitiamo a leggere il contenuto sul nostro sito dove scoprirete molte cose interessanti. Per piu` informazioni non esitate a contattarci!

A Koper-Capodistria e Šempeter parliamo italiano.

Ekskluzivno_v_Sloveniji-Unitron_in_Sonic_slusni_aparati-AUDIO_BM-centri_servis_oskrba_vzdrzevanje_svetovanje_naglusnost

Molti clienti confermano il nostro impegno nell'aiutarli a sentire di nuovo e a vivere.

In AUDIO BM svolgiamo il nostro lavoro professionalmente e con il cuore. Forniamo servizi eccellenti e ultimi modelli di apparecchi acustici per tutte le esigenze e per tutte le generazioni

RAPPRESENTIAMO MARCHI RICONOSCIUTI E VERIFICATI COME

DESIDERATE, CHE VI AIUTIAMO SUL CAMMINO DI UN'UDITO MIGLIORE? CONTATTACI!