Cerumen čisti, vlaži in maže kožo zunanjega sluhovoda, ter preprečuje vdor vodotopnih škodljivih snovi in mikrobov v kožo.

Ušesno maslo

Ušesno maslo (ali cerumen) je izloček ceruminalnih žlez, pomešan z odluščenimi poroženelimi površinskimi celicami kože sluhovoda. Cerumen je rumenkast izloček, je netopen v vodi, na zraku pa se sčasoma strdi in oksidira. Praviloma se zaradi svoje židkosti iz sluhovoda izloča sam, izločanje pospešuje žvečenje. Sestavljajo ga glikopeptidi, maščobe, hialuronska kislina, encimi, lizosomi in imunoglobulini.

Normalno izločanje cerumna omogoča pravilno delovanje (zunanjega) ušesa.

Odinell sprej za uho

Odinell sprej priporočamo:

  • za redno higieno in čiščenje ušes, še posebej tistim, ki se jim ušesno maslo pogosto strdi
  • osebam z večjo poraščenostjo v sluhovodu
  • uporabnikom slušnih aparatov
  • za mehčanje strjenih zamaškov, ki jih kasneje odstrani zdravnik

Če v ušesu čutite neudobje, bolečino, zamašenost, ali če lasten glas zveni spremenjeno in odmeva, oz. delno izgubite sluh, je morda razlog v nastanku ušesnih zamaškov.

Zelo pogosto se težave pojavijo po kopanju. Voda prodre v uho in zastane v sluhovodu. Tam povzroči nabrekanje cerumna. Če je tega dovolj, lahko nastane ušesni zamašek. Zamašitev sluhovoda lahko nastane nenadoma.

Najboljši način za izogibanje težavam je skrb za higieno. Z uporabo Odinell spreja boste cerumen raztopili, preden lahko iz njega nastane ušesni zamašek. Odinell sprej je na voljo brez recepta v AUDIO BM slušnih centrih.

Z vatiranimi palčkami lahko čistimo le uhelj, njeni uporabi v sluhovodu pa se moramo izogibati. To velja za otroke in odrasle.

Odinell sprej za uho
otroci čiščenje ušes

Ceruminalni ali ušesni zamaški

Ceruminalni zamaški nastanejo zaradi čezmernega izločanja cerumna, npr. zaradi uporabe slušnih aparatov ali v prašnem okolju, ali pa je moten ceruminalni odtok iz sluhovoda, npr. zaradi poraščenosti ali anatomskih nepravilnosti sluhovoda. Pogost vzrok za nastanek ušesnih zamaškov je tudi nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi ušesno maslo navadno le potisnemo globlje v sluhovod. Ob stiku z vodo, npr. pri kopanju, lahko ušesno maslo ali zamašek nabrekne in zamaši sluhovod.

Težave in zapleti, ki jih povzročajo ušesni zamaški

Ceruminalni zamaški povzročajo poslabšanje ali izgubo sluha, pritisk, srbenje in bolečine v sluhovodih in šumenje v ušesih. Možni zapleti zaradi ceruminalnih zamaškov so vnetja zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa s predrtjem bobniča in vrtoglavica.

 

Statistika

Ceruminalni zamaški so vzrok za slab sluh pri 30 % starejših ljudi z naglušnostjo.

Težave, povezane z ušesnimi zamaški, so vzrok za 10 % nujnih obiskov pri specialistih ORL.

Pri presejalnih testih sluha se je pokazalo, da 20-25 % dojenčkov, starih od 6 do 8 tednov, potrebuje čiščenje zunanjega sluhovoda.

Študija je pokazala, da ima 6 % osnovnošolcev zamaške iz ušesnega masla v obeh sluhovodih.

Klinične študije so pokazale, da je pri 70 % otrok z vnetjem zunanjega sluhovoda vzrok težavam čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami.

Priporočamo:

Odinell sprej za uho

Odinell sprej za uho je vedno na voljo tudi v AUDIO BM slušnih centrih.

 

 

 

 

Čakalne vrste_e_napotnica_narocanje_ORL_naglusnost_slusni_aparati

AUDIO BM hearing centers are contract retailers for Health Insurance Institute of Slovenia ZZZS.

We accept hearing aid referrals from all ENT clinics.  Choosing a hearing aid supplier is your FREE choice. Before buying a hearing aid, get to know and try out one of ours.

Ekskluzivno_v_Sloveniji-Unitron_in_Sonic_slusni_aparati-AUDIO_BM-centri_servis_oskrba_vzdrzevanje_svetovanje_naglusnost

Many customers confirm our commitment to providing help so you can again hear and live better.

At AUDIO BM we work professionally and with our heart. We provide excellent service and the latest hearing aid models to meet all your needs and suit all generations - even at no extra cost.

WE REPRESENT WELL KNOWN AND RELIABLE TRADEMARKS